Въпреки че официално е приключил, легендарният ремонт на столичната улица Граф

...
Въпреки че официално е приключил, легендарният ремонт на столичната улица Граф
Коментари Харесай

"Графа" и околните градинки стоят недовършени вече два месеца

Въпреки че публично е завършил, легендарният ремонт на столичната улица „ Граф Игнатиев “, площадите „ Гарибалди “ и „ Славейков “ и близките градинки остави куп незавършени елементи и сектори. Ключови места от така наречен Зона 2 в центъра, за които столичани се надяваха, че ще бъдат облагородени изцяло с приключването на реконструкцията, все още не действат. А Столичната община непрекъснато удължава периодите, в които те въпреки всичко ще станат подготвени.

При приемането на обекта в края на май Фандъкова даде обещание, че фонтанът на „ Славейков “ ще проработи незабавно откакто основният проектант Здравко Здравков издаде позволение за въвеждане в употреба на така наречен Зона 2. Оттогава към този момент два месеца шадраванът не работи и от ден на ден се трансформира в резервоар за боклуци. Преди седмица пред БГНЕС от общината обясниха, че фонтанът на пл. „ Славейков “ към момента не се пуска, тъй като няма позволение за употреба и е належащо да му бъдат направени 72 часа проби, след което и той ще проработи. Не се знае по кое време ще стартират тези проби.

По подобен метод стои ситуацията и с прословутите композиции от лят камък, за които общината заплати много скъпо и които трябваше да бъдат сложени на ремонтираните площади „ Гарибалди “ и „ Славейков “. След доставянето им се разбра, че на площада няма задоволително място да се разположат всички поръчани продукти по планувания по план метод, тъй като ще застъпят трамвайната релса. След това Фандъкова съобщи, че е упълномощила на проектанта да търси друго решение за разположението на композициите, всяка от които коства по 8922 лева. според офертата на изпълнителя „ Джи Пи Груп “. В последна сметка към този момент „ другото решение “ се показва в това, че вместо композиции на " Славейков " има разхвърляни единични блокове, част от които по този начин и не се снабдиха с дървено покритие за сядане. Дървеното покритие е още един неизпълнен ангажимент - преди време Фандъкова изиска такова да бъде инсталирано върху всички блокове и даде обещание това да стане  " в най-кратки периоди ".

Непокрити стоят и перголите за книжния пазар, за който също няма никаква изясненост по кое време ще се върне на остарялото си място. Там общината обсъждала с книжари какви да бъдат сергиите им - любопитен подробност на фона на изказването на проектанта Иво Пантелеев при първата неприятна изненада на " Графа ", че той има право да осъществя желанията си, а не да желае позволения. Изоставени са и модерните подземни контейнери за боклук на " Солунска " - те не действат към този момент близо година. За сметка на това перките на акула по " Графа " наподобяват непоклатими, макар че трябваше от дълго време да са импортирани и инсталирани нови ограничители.

Продължава работата и по част от улиците към " Граф Игнатиев ", въпреки и по разнообразни планове. " Паренсов " е разкопана от февруари поради ремонт на " Софийска вода ", който трябваше да завърши до 30 май, само че не е. На " Иван Вазов " обстановката е комична - първо я разкопа " Софийска вода ", след това " Топлофикация " се сети, че наоколо ще подменя основна инфраструктура, а най-после и ЧЕЗ изиска да сменя кабели, макар че в началото бе оповестила, че няма потребност. Така в общината никой не смее да разгласи докога " Иван Вазов " ще е в този тип, само че най-малко неотдавна двама столичани й откриха ексцентрично приложение - трансфораха я в тенис корт.

 

В друга част на центъра

Множество незавършени елементи има и в градинките от така наречен Зона 4, които към този момент са отворени за прилагане от жителите. Тази зона към момента публично не е приключена. В пространството между Софийския университет и Народното събрание да вземем за пример новопоставените две чешми работиха броени дни, след което водата в тях бе спряна. Въпреки че от няколко месеца към този момент столичани ползват градинката „ Кристал “ и че в летните месеци те стоят в нея до късно вечер, по алеите й продължава да са издигнати заграждания, макар в региона от дълго време да не се правят строителни действия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР